Architectural Competition Entry- Ingle Nest 

Dormitories extension

Anatolia College, Thessaloniki 

 

Location: Anatolia College Campus, Thessaloniki  

Client: American Farm School, Thessaloniki

Design Team: Efi Karioti, Mary Skouloudi, Architects

Assistants : Mary Matsouki, Chrysa Chatziralli, Architects

3d Images: Neli Samara, Digital Architecture

Structural Engineers: STATIKA .GR

Electromechanical Engineering: V. Argyropoulos

H νέα επέκταση αντλεί έμπνευση από τους συμπαγείς όγκους των υφιστάμενων κτιρίων του Campus που δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο και ως βασικό στοιχείο της σύνθεσης εστιάζει στην ανάγνωση της αρχετυπικής μορφής του σπιτιού με τη δίρριχτη στέγη. Γίνεται έτσι αντιληπτό ως κτίριο κατοικίας και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κτίρια που αφορούν την εκπαιδευτική λειτουργία.

Το κτίριο έχει όψη προς την οδό Μουστακλή η οποία βρίσκεται 5μ περίπου ψηλότερα από τη στάθμη έδρασης του κτιρίου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στον παρατηρητή από αυτό το ύψος να έχει ταυτόχρονη αντίληψη της στέγης και της ανατολικής όψης. Η παρατήρηση αυτή μας έδωσε το έναυσμα να δούμε τα δύο αυτά, συνήθως διακριτά στοιχεία ενός κτιρίου, να «συναντώνται» στη συγκεκριμένη περίπτωση, και να διαμορφώνουν την ογκοπλασία του κελύφους.

Μορφολογικά η στέγη αναδεικνύεται σε κυρίαρχο στοιχείο της σύνθεσης με το υλικό επικάλυψης της (φύλλα τιτανιούχου ψευδάργυρου) να επενδύουν και μέρος της όψης. Θεωρούμε ότι ο χειρισμός αυτός λειτουργεί θετικά στην διαμόρφωση των όψεων καθώς διασπά τον όγκο σε μικρότερες ενότητες ώστε να είναι πλησιέστερο στην κλίμακα του παρατηρητή (των πεζών που προσεγγίζουν το κτίριο). Η διαφοροποίηση και του όγκου του κλιμακοστασίου σε σχέση με τα υλικά και την ογκοπλασία του συμβάλλουν επίσης στην ελάφρυνση του όγκου.

Ονομάσαμε το κτίριο Ingle Nest, αναδεικνύοντάς το ως διακεκριμένη πτέρυγα του πολυλειτουργικού Ingle Hall που προορίζεται για αποκλειστική χρήση οικοτροφείου.