Συμμετοχή στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για τον σχεδιασμό Χώρων Κοινής Ωφέλειας στην τοποθεσία των Πρώην Στάβλων Παπάφη στην Τούμπα - Θεσσαλονίκη, 2018
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Φορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης
Ομάδα Αρχιτεκτονικής Μελέτης: Έφη Καρυώτη, Μαίρη Σκουλούδη, Αρχιτέκτονες
Συνεργάτες: Ελένη Αντωνιάδου, Φάνης Γεωργιάδης, Δημήτρης Καπρουκρανίδης, Αλέξανδρος Hecht, φοιτητές Αρχιτεκτονικής
Μελέτη Η/Μ: Αθηνά Σίβη, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος
Μελέτη Στατικών: Κωστής Χατζόπουλος REMODE
Το συγκεκριμένο ΟΤ θα αποτελέσει τον υποδοχέα ενός νέου συγκροτήματος που καθημερινά θα εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό πολιτών ικανοποιώντας διαφορετικές ανάγκες. Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών λειτουργιών με διαφορετικά ωράρια λειτουργίας – εξυπηρέτησης και διαφορετικά προφίλ χρηστών υπαγορεύει την αναγκαιότητα της ιεράρχησης των δικαιωμάτων χρήσης. Αποσκοπούμε μέσα από την προσεκτική ανάγνωση των διαφορετικών αναγκών ,να φτάσουμε σε μία σύνθεση που αποκλιμακώνει το μέγεθος του εγχειρήματος και το προσαρμόζει κατά το δυνατόν στον ήπιο χαρακτήρα της περιοχής.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ _ Η ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
1.Από το χτες στο σήμερα: οι κλίμακες στον χώρο.
Δισκεδάζουμε το μέγεθος των κτιρίων με χρήση κενών και πλήρων στην ογκοπλασία. Απομειώνουμε την εντύπωση της καθ’ύψος ανάπτυξης διατηρώντας τα ύψη σε 3-4 ορόφους. Το ισόγειο επίπεδο όλων των κτιρίων είναι ενιαίο για να διευκολύνεται η κυκλοφορία των επισκεπτών.
2. Από τον κόσμο των μικρών στον κόσμο των μεγάλων: οι κλίμακες στον χρόνο.
Το κτίριο λειτουργεί σαν μικρογραφία της πόλης για τα παιδιά, μέσα από μία προσέγγιση της επίλυσης των όψεων που στηρίζεται στην αρχετυπική απόδοση της πόλης και της γειτονιάς στις παιδικές ζωγραφιές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσαν να αποδοθούν οι όψεις του συγροτήματος Στάβλων Παπάφη με ένθετες χρωματιστά προφίλ αλουμινίου επί της νέας όψης.
ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
-
Παρατηρώντας τα ρέματα της περιοχής, τα οποία δημιουργούν μικροκλίματα και οικοσυστήματα εισάγουμε την φύση ενοποιώντας το πράσινο της υπάρχουσας παιδικής χαράς με το πράσινο του ακάλυπτου χώρου και προβλέποντας εξώστες που φυτεύονται.
-
Η ογκοπλασία του κτιρίου στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου γίνεται πιο «οργανική» απηχώντας τις φυσικές χαράξεις, σε αντίθεση με την αυστηρή γεωμετρία επί της οικοδομικής γραμμής.