top of page

Boutique Hotel

Σχεδίαση: ALL ARCHITECTURE 

Έτος: 2021

Τοποθεσία: Ηράκλειο - Κρήτη   

Έκταση: 500m2
Συνεργάτες: Ελένη Αντωνιάδου & Φάνης Γεωργιάδης Φοιτητές Αρχιτεκτονικής

Η σύνοψη αφορούσε την ανακαίνιση ενός μικρού κτιρίου διαμερισμάτων στο κέντρο της δεκαετίας του '60 στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης για να μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από μια πολύχρωμη τοιχογραφία γκράφιτι που προστέθηκε πριν από μερικά χρόνια. Η πρόταση στοχεύει να διατηρήσει την ποιότητα "ορόσημο" της χειρονομίας γκράφιτι σε μια πιο "στιβαρή" αρχιτεκτονική πρόταση που αντιμετωπίζει αισθητικά, λειτουργικά και βιοκλιματικά ζητήματα. 

Πολύχρωμα “πρίσματα”

Σε αυτή τη λύση προτείνεται η επένδυση των όψεων με πάνελ τα οποία φέρουν μία μεγάλη “τοιχογραφία” από μοτίβο τριγωνικών πίξελ σε τόνους που κινούνται από τα θερμά στα ψυχρά χρώματα. Εναλλακτικά η όψη επενδύεται με πρισματικές πολύχρωμες επιφάνειες ως αρχιτεκτονικές προεξοχές. 

Δημιουργεί μία ισχυρή οπτική εντύπωση και μία ενδιαφέρουσα “ψευδαίσθηση” ότι πρόκειται για πρισματικά πανελ. Αξιοποιώντας έτσι μία απλή κατασκευαστική προσέγγιση επιτυγχάνεται μέσω του χρώματος ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τα ίδια μοτίβα μπορούν να αποδοθούν στο εσωτερικό, πιθανά επιλέγοντας μία χρωματική παλέττα  ανά δωμάτιο. Τα κιγκλιδώματα προτείνονται να γίνουν από χρωματιστά τρίπλεξ τζάμια.

 

Περσίδες - προσέγγιση σε μονοχρωμία

Στη λύση αυτή, επιχειρείται η εισαγωγή ενός καννάβου από πάνελ τα οποία επενδύουν το έρκερ, διαμορφώνουν νέα συμπαγή κιγκλιδώματα, και δημιουργούν σταθερές ή κινούμενες περσίδες στις όψεις.

Το έρκερ επεκτείνεται στους εξώστες ώστε να διαμορφωθούν εσοχές όπου σύρονται οι περσίδες σκίασης των δωμάτιων και ταυτόχρονα σε κάθε όροφο διαμορφώνεται μια πράσινη κατακόρυφη ζώνη  με αναρριχητικά φυτά.

Η πρόταση κινείται στους τόνους της μονοχρωμίας, αλλά τα πάνελ θα μπορούσαν στην εσωτερική τους όψη να έχουν ένα χρώμα ή ακόμα και επένδυση ξύλου. Η διχρωμία στις δύο επιφάνειες των περσίδων των όψεων, θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων.

Κυβιστική προσέγγιση με χρωματικές αναφορές στην παράδοση
 

Στη λύση αυτή, προτείνεται ένας δεύτερος "φλοιός" του κτιρίου με μία αλληλουχία από επιφάνειες που το τυλίγουν και δημιουργούν νέες γεωμετρίες. Τα κενά και πλήρη διατάσσονται με νέο τρόπο, και εισάγεται το στοιχείο του πρασίνου με την δημιουργία ζαρντινιέρων σε επιλεγμένες θέσεις σε εξώστες και δώμα. Οι επιφάνειες κάνουν μικρές εσοχές - εξοχές δημιουργώντας φωτοσκιάσεις.

Η βασική επιλογή στα χρώματα έχει αναφορά σε χρωματισμούς της παράδοσης (κεραμικά, αρχιτεκτονική), σε μία όμως αναπάντεχη και μοντέρνα εικονογραφία. Τα πολύ θερμά και έντονα χρώματα ξεχωρίζουν το κτίριο από την ομοιομορφία του αστικού τοπίου και ανακαλούν μνήμες από τα παλαιότερα σπίτια με τις αυλές.

Σκίαστρα- Ιστία

Σε αυτή τη λύση , οι χειρισμοί παραμένουν σε επίπεδο εξωστών και διαμορφώνουν με κατακόρυφα σκίαστρα ένα νέο «κέλυφος» στο κτίριο. Αμβλύνεται η οπτική εντύπωση της εσοχής των εξωστών και εισάγεται ένα υλικό που «συνομιλεί» με το φως και τον αέρα με την ελαφριά κίνηση των σκιάστρων και τις σκιάσεις στους τοίχους των όψεων και στα δάπεδα των εξωστών.

•Τα σκίαστρα επίσης προσδίδουν ύψος στο κτίριο μέσω των αναλογιών τους. Τα μοτίβα «πλέξης», ή ιστίων (όπως τα δει κανείς), συνειρμικά φέρνουν εικόνες από τη ζωντανή παράδοση της Κρήτης ειπωμένη με μία φρέσκια σύγχρονη ιστορία ή ειδωμένη με μια φρέσκια σύγχρονη ματιά.

Οι κατασκευές στηρίζονται σε inox στοιχεία που τοποθετούνται στο ταβάνι και στην παρειά της πλάκας των εξωστών.

Τα κιγκλιδώματα προτείνεται να αντικατασταθούν από απλές γυάλινες επιφάνειες ή inox συρματόσχοινα.

Τα ίδια ιστία μπορούν να δώσουν κατασκευές στο εσωτερικό (βιτρίνα καταστήματος). Η λύση μπορεί να εφαρμοστεί ανεξάρτητα με το αν στο κτίριο θα εφαρμοστεί θερμοπρόσοψη.

Ρευστές, οργανικές επιφάνειες χρώματος

Προτείνονται αλλεπάλληλα επίπεδα χρώματος που είτε διατάσσονται παράλληλα στην όψη (πρόσοψη) είτε την τέμνουν κάθετα (πλάγια όψη). Οι επιφάνειες αυτές ζωντανεύουν με πρωτότυπο τρόπο τις όψεις εισάγοντας δυναμικά το χρώμα και το στοιχείο της κίνησης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία ενιαία χειρονομία καθ’ όλο το ύψος, προσδίδοντας «ύψος» στο κτίριο. Με τις νέες κατασκευές που αναπτύσσονται στις ζώνες στα όρια με τα όμορα κτίρια, το κτίριο «αποκόπτεται» από τα διπλανά του και ξεχωρίζει με τρόπο δυναμικό και πρωτότυπο.

Τα κιγκλιδώματα προτείνεται να αντικατασταθούν από απλές τρίπλεξ γυάλινες επιφάνειες.

Ο χειρισμός εκτείνεται και στο επίπεδο του ισογείου δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο στην είσοδο του καταστήματος.

Η πλάγια, σχετικά «αφανής» έως τώρα όψη του κτιρίου γίνεται αντιληπτή μέσα από την παράθεση των κάθετων πολύχρωμων πάνελ που «κατηφορίζουν» σαν ροές χρώματος πάνω στην επιφάνεια της όψης σηματοδοτώντας και την είσοδο στο ξενοδοχείο.

•Οι επιφάνειες «εισχωρούν» και στο εσωτερικό δημιουργώντας πετάσματα και διαμορφώνοντας το εσωτερικό του καταστήματος και των δωματίων.

bottom of page