top of page

Μελέτη κελύφους για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Ανατόλια, 2016

Τοποθεσία : Θεσσαλονίκη

Πελάτης: Anatolia Elementary School

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Πρόσδρομος Νικηφορίδης, Μπερνάρ Cuomo
Βιοκλιματισκός Σχεδιασμός: Δημήτρης Μπόζης, Έφη Καρυώτη

Μελέτη Η/Μ: Δημήτρης Μπόζης

Στατική Μελέτη: Μαρία Σταφανούρη 

Αειφορία και βιοκλιματικός σχεδιασμός

 

Ο βασικός στόχος είναι να σχεδιαστεί ένα κτίριο υψηλής απόδοσης που προωθεί την υγεία και την άνεση διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλά τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης. Βασική κατεύθυνση εργασίας ήταν να ακολουθήσουμε καλές πρακτικές σχεδιασμού χωρίς να καταφεύγουμε σε εξεζητημένες λύσεις. Τα σχολικά κτίρια συχνά χρησιμοποιούνται σαν παραδείγματα για την εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας. Είμαστε υπέρ της εφαρμογής τέτοιων πρακτικών, αρκεί να έχουν σύντομο χρόνο απόσβεσης και να έχουν αποδεδειγμένη απόδοση. Πάνω απ΄όλα πρέπει να διασφαλίζεται η ευεξία των παιδιών, η ασφάλεια και η άνεσή τους μια και περνούν το 1/3 του χρόνου τους στο σχολικό περιβάλλον. 

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του πράσινου σχολείου είναι ότι μπορεί να προωθήσει σημαντικά την περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές. Αυτό επιτυγχάνεται όταν οι μαθητές εξοικειώνονται μέσω της διδασκαλίας με τα «πράσινα» χαρακτηριστικά του σχολείου τους.

 

Οι βασικές κατευθύνσεις της μελέτης ήταν:

 

  • Πλήρης εφαρμογή των αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού σε ότι αφορά τον προσανατολισμό, την δυνατότητα για διαμπερή αερισμό και αμφίπλευρο φωτισμό των τάξεων

  • Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβλήθηκε ώστε να εξασφαλιστεί στο εσωτερικό αέρας καλής ποιότητας. Εισάγεται μηχανικός εξαερισμός με σύστημα ανάκτησης θερμότητας.   

  • Μελέτη του φυσικού φωτισμού που εξασφαλίζει οπτική άνεση και υψηλής ποιότητας εσωτερικό χώρο. Προτείνονται ράφια φωτισμού για την καλύτερη  κατανομή φυσικού φωτός μέσα στις τάξεις.  

bottom of page